Hässleholm tourist center

Hässleholm Tourist Center

MENY

Vanliga frågor

Här hittar du en samling ofta ställda frågor om Hässleholm med omnejd.

Allemansrätten

Allemansrätten gör att vi alla har tillgång till naturen, men där ingår såväl rättigheter som skyldigheter. Det innebär att ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare och andra besökare. Grundregeln är Inte störa - Inte förstöra!

Läs mer om Allemansrätten
Länk till annan webbplats.

När är Hästveda marknad?

Hästveda marknad är alltid andra veckan i juli (onsdag och torsdag). 2019 är marknaden den 10-11 juli. Den traditionella djurmarknaden är alltid på torsdagsmorgonen mellan kl. 07.00-14.00.
Läs mer om Hästveda marknad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


När är Hovdala medeltidsdagar på Hovdala slott?

31 maj-1 juni 2019 (alltid fredag och lördag i Kristi Himmelfärdsveckan)
Läs mer om Hovdala Medeltidsdagar och Rikstornering Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Går det buss till Hovdala slott?

Under perioden 1 maj till 30 september 2019 körs turen till Hovdala slott med regionbusslinje 535 på s.k. anropsstyrd trafik. Det betyder att du måste ringa och boka din tur minst två timmar i förväg. Du bokar din tur på telefon: 0771-77 44 99. Ska du resa en tidig morgontur är det önskvärt att du beställer turen dagen innan. För grupper på mer än fyra personer måste beställning göras minst tre arbetsdagar i förväg. Det är samma avgift som för vanlig kollektivtrafik, och kan betalas med ett Jojo-kort som köps på Pressbyrån. Man kan inte betala med kontanter på bussarna. Bussen stannar precis vid porttornet till slottet.

Tidtabell till Skånetrafiken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Du kan också välja att åka Stadsbuss 3 från Hässleholm C alternativt Fisktorget till Tormestorp, sluthållplatsen Spraglerödsvägen. Från Spraglerödsvägen är det en ca 2 km promenad över Äspehöjden längs Posta Nillas spår ut till slottet.

Tidtabell med stadsbuss 3 med Skånetrafiken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Går det någon buss till Tykarpsgrottan?

Det går inte att åka buss till Tykarpsgrottan, såvida du inte väljer att övernatta på Tykarpsgrottans camping och åka hem dagen efter. Turen körs i så fall med taxi och måste förbeställas via Skånetrafiken på telefon 0771-77 44 99 minst två timmar i förväg. Om du ska resa en tidig morgontur är det önskvärt att du beställer turen dagen innan. För grupper på mer än 4 personer måste beställningen göras minst tre arbetsdagar i förväg. Det är samma avgift som för vanlig kollektivtrafik, och kan betalas med ett Jojo-kort som köps på Pressbyrån. Man kan inte betala med kontanter på bussarna.

Tidtabell till Skånetrafiken  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


En vanlig taxi till Tykarpsgrottan kostar ca 400 kr tur och retur.


Är Trädhuset öppet för besök och kan man fika i huset?

I Nordens största trädhus för året-om-verksamhet finns det möjlighet för grupper upp till 25 personer att boka möten och konferenser. Njut av den vackra utsikten över Hovdala naturområde och Finjasjön från Trädhusets veranda under sommaren då Trädhuset är café.

Läs mer om Hovdala Trädhus och öppettiderna här

 

När läggs dragflotten som förbinder Vieåleden med Skeingeborg i?

Generellt ligger flotten över Helgeå i från mitten av maj till slutet av oktober. Detta är mycket beroende av väderlekssituationen och kan variera år från år. För status om flotten se länken:
Läs mer om Vieåleden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Var kan jag vandra och var finns det vindskydd/övernattningsstugor?

I Hässleholm med omnejd finns ett rikt utbud för de som önskar vandra. Här finns såväl kortare promenadstråk som hel- och halvdagsalternativ. Om du så vill kan du vandra hos oss under flera dagar i sträck.


Checka in på Hovdala Vandringscentrum, söder om Hässleholm invid Finjasjön, för unika och varierande naturupplevelser. Vandra genom magiska rum och väck dina sinnen till liv. Rundlederna på Hovdala är Finjasjöleden 20 km, Höjdarnas Höjdarled 22 km, Jakten på Gullspira 21 km och I Posta-Nillas Spår 26 km. En kombination av det absolut bästa av natur, kultur och historiska upplevelser från de fyra rundlederna på området bildar Hovdalaleden 57 km. Hovdalaleden är en del av Skåneledens Nord till syd.


De kortare alternativen och promenadstråken är Al-slingan, 6 km, som går genom en av Skånes största alsumpskogar och Dammslingan 4 km. För den som vill vara ute och aktivera sig med hund finns Hundslingan på 6 km med aktivitetsstationer.
Läs mer om vandringslederna på Hovdala Vandringscentrum Öppnas i nytt fönster.

Du kan ladda ner aktuell vandringskarta över Hovdala Vandringscentrum här Pdf, 6.2 MB.


Strax öster om Vittsjö i norra delarna av kommunen finns Vieåleden Pdf, 1.1 MB.på 11 km. Du kommer runt hela slingan med hjälp av en flotte som ligger i Helgeå under perioden maj-september. Skåneleden Länk till annan webbplats.Kust till Kust passerar också Vittsjö och leden viker av söderut mot Vedema och Hässleholm på Nord till Syd-leden. Europaled 6 knyter an till området.

 

Andra natursköna strövområden är Vedema Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som ligger 10 km nordväst om Hässleholm samt Möllerödssjö som ligger strax öster om Bjärnum, ca 15 km norr om Hässleholm.
Läs mer om strövområden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Information om vindskydd, tillgång till vatten m.m. finns att läsa på Skåneledens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Utmed Nord till Syd-leden i Hässleholms kommun finns vindskydd vid Hässleholmsgården, ca 2 km från Hässleholms centrum, vid Olastorp (norr om Hässleholm) och vid Lillsjödal (söder om Hässleholm). På Kust till kust-leden finns vindskydd vid Hårsjö (väster om Vittsjö), Ubbalt (öster om Vittsjö) samt i Verum (öster om Vittsjö). Enklare övernattningsstugor (2 st) hittar du vid Vedema strövområde. På Göingeåsen längs Höjdarnas Höjdarled på Hovdala Vandringscentrum finns ett nybyggt vindskydd med fin utsikt. Nyligen har två unika arkitektritade vindskydd, med namnen Birk och Birka, invid Trädhuset invigts. De ligger fint inbäddade i en björkdunge med hänförande utsikt över Finjasjön och naturområdet. Vindskydden har en mjuk, rundad form och är klädda med björk för att smälta in i den omgivande miljön. Boka en övernattning efter din vandring i Birk och/eller Birka här


Finns det någon Second hand butik i Hässleholm med omnejd?

I Hässleholm med omnejd finns det många butiker som säljer Second hand, klicka här för att få en lista. Word, 36.5 kB.


Var kan man cykla?

Hässleholms kommun arbetar aktivt med att bidra till ett ökat cyklande. I kommunen finns ett välutbyggt cykelvägnät som ständigt förbättras, cirka 93 kilometer gång- och cykelvägar. Karta över Hässleholms kommuns cykelvägar kan du ladda ned som PDF här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..


Hässleholm Tourist Information har tagit fram förslag på två trevliga cykelrundor i Hässleholms kommun, Göingerundan 25-50 km och Norra Skogsrundan 45 km. Kartorna finns att hämta på Infopoint i Stadshuset, Hässleholm. Vill du hellre ha kartorna som PDF, kan du ladda ner dem här: Göingerundan Pdf, 1.9 MB. och Norra Skogsrundan Pdf, 1.8 MB..


I skogarna runt Hovdala Naturområde finns det en MTB-bana på drygt 37 km, banan som bland utövarna anses vara den bästa i Sverige. I Mölleröd finns en bana på drygt 7 km. Karta över banorna finns tillgänglig på Medborgarkontoret i Stadshuset, Hässleholm samt på Hovdala slott. Du kan även ladda ned kartorna här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Det finns också en cykelkarta för dig som vill ta dig till Kristianstad på två hjul. Antingen åker du längs väg 21 på cykelväg eller via Göingeåsen längs hagmark, genom skog och mindre byar. Här finns också ett förslag på lämplig cykelväg runt Finjasjön.
Kartan finns i tryck på Infopoint i Stadshuset, Hässleholm eller laddar du enkelt ned cykelkartan som pdf här Pdf, 5.4 MB..


Var kan jag hyra cykel i Hässleholm? 

På några anläggningar i Hässleholm med omnejd kan du hyra cykel, klicka här för mer information.


Finns det någon långtidsparkering i anslutning till Hässleholms resecentrum?

Kaptensgatan 6 / Norra Stationsgatan 2 Länk till annan webbplats., väster om Järnvägsstationen Max tid: 7 dygn.
Magasinsgatan 4 vid norra Station, parkeringsgarage obegränsat antal dygn.
Kaptensgatan 2, vid Norra Station, obegränsat antal dygn.

Läs mer om parkering i Hässleholm Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Pågatågsorterna i Hässleholms kommun har också långtidsparkering. Dessa orter är Sösdala, Tyringe, Vinslöv, Bjärnum och Ballingslöv.


Var kan jag parkera gratis i centrala Hässleholm?

Tivolibacken (korsningen Brogatan/Snickaregatan), parkering för 15 dygn.
Kvarnbacken (vid Hembygdsparken) med infart från Österåsgatan, parkering 24 timmar.

Läs mer om parkering i Hässleholm Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Var finns det ställplatser till husvagn/husbil?

Flädergården, Vinslöv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hässlegårdens golfklubb, Hässleholm Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hörja Café, Hörja Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lunnahöjagårdens vandrarhem och camping, Sösdala Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lursjöbadens camping, Hästveda Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Parkeringen "Minnet" i centrala Hässleholm, klicka här för en karta

Rydbo Vandrarhem och Gårdscafé, Tyringe Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Tostarpsgårdens camping, stugor och lägergård, Skyrup, Tyringe Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tykarpsgrottans camping och stugor, Ignaberga Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vinslövs camping, Vinslöv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vittsjö camping, Vittsjö Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Var kan jag ladda min elbil?

Se information om laddningsstationer i Hässleholms kommun här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Var kan jag fiska?

Det finns många fina möjligheter till fiske i Hässleholms kommun - i sjö, å eller put & take. Fiskekort krävs till de flesta vatten.
Läs mer om fiske i Hässleholms kommun  Pdf, 5.2 MB.

Karta över fiskesjöar Pdf, 5.2 MB, öppnas i nytt fönster.


Var kan jag hyra båt och kanot?

Hyr gärna en båt när du ska prova fiskelyckan i några av sjöarna, eller prova på att paddla kanot i Finjasjön, Luhrsjön eller Vittsjön.


Hässleholm/Finjasjön
Tormestorps båtklubb Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., roddbåtar
Tostarpsgården, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kanoter


Hästveda/Lursjön och Tydingesjön
Lursjöbadens camping Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., roddbåtar och kanoter
Tydingesjöns camping Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., roddbåt

Svenstorp/Svenstorpssjön
Göran Bengtsson, roddbåt, telefon: 0708-95 23 03


Röke/Algustorpssjön
Pål Börjesson, båt och kanot, telefon: 0768-82 04 06


Vittsjön/Vittsjö
Vittsjö camping Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., roddbåtar och kanoter


Var finns det hundbad i Hässleholms kommun?

Det finns inget hundbad i Hässleholm med omnejd, men enligt Allemansrätten får du bada din hund där det inte är anvisat "allmän badplats". Det finns därmed möjligheter till hundbad vid Guldkusten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (Finjasjön) samt Lursjöbaden Öppnas i nytt fönster. (Hästveda, speciell anvisad plats).

Läs mer om Allemansrätten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Dela sidans innhåll:

Tourist Information

Besöksadress:

Hässleholms kommun, Stadshuset

Nytorget 1, Hässleholm

Övrigt

Om webbplatsen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Cookies

Logga in

Facebook
Instagram ikon, klicka för att komma till Instagram.
Hässleholms Kommun