Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

|

Svenska
English
Hovdala Slott

Hovdala slott

Hovdala Naturområde & Vandringscentrum

Välkommen ut och vandra

Ledstatus

Ta dig ut och njut av försommargrönskan i fantastiska strövområden och promenadstråk runtom i Hässleholms kommun.


Fågelplattformen Slingra Dig och Alslingan är nu tillgängliga igen.

Håll utkik - alldeles snart blommar svärdsliljorna och bjuder då på ett hav av gul blomsterprakt längs alsumpspången.


Medeltidsdagar arrangeras på Hovdala slott den 27-28 maj

Passa på att kombinera din vandring med ett upplevelserikt besök hos riddare och gycklare på slottet. Hela slottsområdet kommer att vara en arrangemangsplats med entré och betald parkering. Förbered dig på långa köer från infarten hela vägen ner mot slottet.


För dig som enbart önskar vandra - parkera utanför slottsområdet och Boketorp vid anvisade p-platser enligt vandringskartan - förslagsvis vid Björkviken, Mölleröd eller Göingeåsen. Eventuellt kan du svänga av redan vid portalen/infarten till området och fortsätta mot Finjasjön / Dalleröd.


Vattenkranen vid Mölleröds Kungsgård är avstängd i väntan på att nya vattenprover kan tas och blir godkända.


(uppdaterat 25 maj)

Vandrare med ryggsäck och liggunderlag på väg ut på vandringslederna i höstdiset.

Foto: Johan Funke

Upplev natur och kultur

Hovdala - då och nu

På Hovdala Naturområde, söder om Hässleholm runt Finjasjön, finner du historiska minnesmärken från stenåldern, bekväma vandringsstråk, turridning och utmanande strapatser i omväxlande miljö. Naturområdet erbjuder en unik kombination av historia, och framtid, natur och äventyr.


Naturområdet på Hovdala är det forna godslandskapet som är på väg att förädlas till ett välkänt besöksmål med skånsk kultur och natur av hög klass. Tack vare militärens 50-åriga närvaro lades grunden till ett unikt landskap. Genom att sanden lämnades bar kunde en åtråvärd miljö för sällsynta växt- och djurarter skapas. Upplev Hovdalaåns dalgång som är en av Sveriges artrikaste fladdermuslokaler.


Sveriges äldsta boplats blev till unikt vandringssystem

Människor har befolkat områden runt Finjasjön ända sedan stenåldern. I Mölleröd, norr om Finjasjön, har man hittat fynd från Sveriges äldsta boplats, 13.000-14.000 år gamla som finns bevarade på Västra Göinges Hembygdsmuseum i Hässleholm.


På 1940-talet omvandlade det Kungliga Skånska Pansarregementet P2 Hovdalaområdet till pansarövningsfält. I samband med att Skånska Pansarregementets verksamhet flyttades från Hässleholm köpte kommunen år 2001 det tidigare militära området, om ca 2000 hektar runt Finjasjön. Hässleholm Industribyggnads AB - HIBAB - är idag markägare av Hovdala och Mölleröd Naturområden.


Ett unikt system av rundleder för vandring har under de senaste åren växt fram i skogarna runt Hovdala slott. Hovdala Vandringscentrum invigdes sommaren 2018 och året därpå stod tre annorlunda, arkitektritade vindskydd klara för övernattning vid lägerplatsen invid Trädhuset.


Upptäck naturen på olika sätt

I naturen runt Hovdala finns möjligheter till en mängd aktiviteter såsom vandring, cykling med MTB, fiske och ridning. Här finns kortare promenadslingor och längre vandringsleder för en eller flera dagars vandring. Pausa på en gårdsbutik, café eller restaurang längs lederna och förläng din vistelse genom övernattning på närliggande hotell, vandrarhem eller B & B. Du kan också tillbringa natten utomhus på någon av lägerplatserna längs lederna.


Boka en turridning på islandshäst eller ta med din egen häst till någon av slingorna på Hovslingan. Hundslingan är en aktivitetsslinga som ger dig och din hund möjlighet att träna tillsammans efter de naturliga inslag som platser erbjuder.


Vill du veta mer?

Klicka på respektive flik under Natur i menyraden ovan och kika mer på det du är intresserad av.
Tre vandrare på väg uppför en höjd i ljus och fin bokskog.

Foto: Johan Funke

Hovdala slotts vita fina byggnader med rött tak och porttornet längst bort.

Foto: Jörgen Alström

En liten hund vilar med sin matte i skogen.

Foto: Johan Funke

Akademi Finjasjön med natur- och kulturvärden

 

På flera platser ute i fält i naturen på Hovdala Naturområde och längs lederna finns information om natur och kulturhistoria. Genom

LONA-projekten "Akademin Finjasjön" och "Nya Akademin Finjasjön" har 5 mindre portaler och 43 informationsskyltar genom åren placerats ut. Skyltarna har text på både svenska, tyska och engelska.


LONA står för Lokala Naturvårdssatsningen och innebär tillskottspengar som en kommun kan ansöka om från Naturvårdsverket för lokala projekt och satsningar med fokus på naturen.


Karta över skyltarnas placering med informationstexter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.En av informationstavlorna på området invid slåtterängen

Foto: Lars-Erik Williams

Närbild på en av skyltarna från Hovdalaån.
En av portalerna i rött stativ med skärmtak ute på området som innehåller kartor och informationstexter.

Foto: Lars-Erik Williams

Allemansrätten - ansvar och skyldigheter

Allemansrätten är en unik möjlighet för alla att röra sig fritt i naturen. Men vi behöver också ta ansvar för natur och djurliv samt visa hänsyn mot markägare och andra besökare. Inte störa - inte förstöra helt enkelt!


Vistas i naturen

Vandringslederna är anlagda för dig som tar dig fram till fots. Kliv inte i planteringar och på privata tomter. Din hund ska hållas kopplad och under god uppsikt av dig som ägare, så skrämmer den varken vilt, boskap eller människor. Extra viktigt 1/3-20/8 då djurens ungar är små.


När du passerar betesmark - stäng eventuella grindar, respektera djuren, håll avståndet och mata dem inte. Respektera även det vilda djurlivet och häckande fåglar. Leder du grupper eller kommersiell verksamhet krävs tillstånd.


Rasta och grilla

Elda med eftertanke och kontrollera om det är eldningsförbud. Använd befintlig eldstad och ha alltid tillgång till vatten. Använd grillkol eller plocka torra kvistar från marken till ved. Ta hand om din engångsgrill när du grillat, använd befintliga soptunnor och ta hand om ditt eget skräp, eventuellt med hem om soptunnorna är fulla.


Övernatta

Vill du tälta väljer du en plats med omsorg så att du inte skadar marken eller stör markägare och närboende. För att stanna mer än något enstaka dygn behöver du tillstånd liksom om du leder en grupp på mer än två/tre tält.


Plocka blommor, bär, mossor, svamp och örter

Plocka gärna i mindre mängd men inte de som är fridlysta.


Fiska och pilka

Köp fiskekort och lämna aldrig linor eller krokar efter dig.

 

Cykla

Cykling ingår inte i de avtal som kommunen har slutit med markägare och du bör därför avstå från att cykla på vandringsleder och promenadstråk! Enskilda vägar är däremot tillåtet för cykling, men visa hänsyn. Sprättande däck skadar lätt marken. Undvik därför att cykla i blöt och ömtålig mark och anpassa ditt körsätt efter underlag.


Naturvårdsverket berättar mer om Allemansrätten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Ett gäng med vandrare i likadana röda tröjor under Vandingsfestivalen går över Äspehöjden mot slottet.

Foto: Jens Christian

Dela sidans innhåll:

Kontakt

Hässleholms kommun

Kultur- och fritidsförvaltningen

Hovdala slott

281 80 Hässleholm

Telefon: 0451-26 68 00


Fler kontaktuppgifter

Epost:

Hitta hit

Följ oss

Facebook
Instagram ikon, klicka för att komma till Instagram.
Hässleholms Kommun