Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

|

Svenska
English
Hovdala Slott

Hovdala slott

Välkommen till magin på Hovdala Vandringscentrum!

Välkommen ut och vandra

Ledstatus

Ta dig ut och njut av försommargrönskan i fantastiska strövområden och promenadstråk runtom i Hässleholms kommun.

 

Fågelplattformen Slingra Dig och Alslingan är nu tillgängliga igen.

Håll utkik - alldeles snart blommar svärdsliljorna och bjuder då på ett hav av gul blomsterprakt längs alsumpspången.


Medeltidsdagar arrangeras på Hovdala slott den 27-28 maj

Passa på att kombinera din vandring med ett upplevelserikt besök hos riddare och gycklare på slottet. Hela slottsområdet kommer att vara en arrangemangsplats med entré och betald parkering. Förbered dig på långa köer från infarten hela vägen ner mot slottet.

 

För dig som enbart önskar vandra - parkera utanför slottsområdet och Boketorp vid anvisade p-platser enligt vandringskartan - förslagsvis vid Björkviken, Mölleröd eller Göingeåsen. Eventuellt kan du svänga av redan vid portalen/infarten till området och fortsätta mot Finjasjön / Dalleröd.

 

Vattenkranen vid Mölleröds Kungsgård är avstängd i väntan på att nya vattenprover kan tas och blir godkända.


(uppdaterat 25 maj)

Hämta en karta!

Hämta gärna ditt gratis exemplar av kartan i brevlådorna invid Hovdala slott - vid parkeringen, Boketorp eller porttornet. När butiken på slottet och Boketorp har öppet kan du även få personlig service. Vill du hellre få en karta hemskickad till din brevlåda, beställ via länken nedan.Upplevelser för lugn och avkoppling

Välkommen att checka in på Hovdala Vandringscentrum, söder om Hässleholm invid Finjasjön. Att vandra i naturen runt Hovdala är som att få nycklarna till tusentals små och större upplevelserum, där vart och ett har sitt eget uttryck och karaktär. Väck dina sinnen till liv. Lyssna, dofta, speja, klättra, fantisera. Ibland lockas du att vandra längre, att titta bakom, att spana efter mer. Hovdala är en plats där du kan hämta kraft och energi under hela året. Njut av lugnet och avkopplingen som bjuds här.


Du bjuds på unika naturupplevelser i ett landskap som bildats av mäktiga jordskalv och inlandsis för tusentals år sedan. I detta gränsland mellan det karga urberget från norr och det europeiska slättlandskapet i söder, finns en stor variation av naturtyper som är så typisk för det nordskånska landskapet. Här finns åsar med vackra utsiktsplatser, dalgångar med slingrande vattendrag, vulkanrester, raviner och vidsträckta ängsmarker.


Fyra vandrare på tur med en hund i granskog med mossbeklädda stenar.

Upptäck alla magiska rum på Hovdala Vandringscentrum. Foto: Johan Funke

Unikt vandringssystem

Hovdalas vandringssystem omfattar rundlederna Höjdarnas Höjdarled 22 kilometer, Jakten på Gullspira 21 kilometer, I Posta-Nillas spår 26 kilometer och Finjasjöleden 20 kilometer. Lederna är mestadels utformade som åttor och är lämpliga för hel- eller halvdagsvandring. För dig som inte vill gå så långa sträckor finns kortare slingor och promenadstråk. Hitta egna kombinationer och upplev vandringsalternativ under flera dagar.


Hovdalaleden på 57 kilometer, är en mix av det bästa från de olika rundlederna och utgör en del av Skåneleden Nord till Syd.


Var börjar man?

Starta på Hovdala slott eller Boketorp

Du börjar lämpligen din vandring från Hovdala slott som ligger i områdets mitt. Parkera invid slottet där du också finner vandringskartor invid anslagstavlorna. På slottet finns under öppettiderna tillgång till toaletter, vatten, butik, restaurang och café. Kombinera gärna vandringsslingorna till egna spännande heldagsalternativ och unna dig en längre rast mitt på dagen på slottet.


Boketorp strax söder om slottet är en lämplig start- och mötesplats med grillplatser, tillgång till dricksvatten, toaletter och information.


Res hållbart med tåg eller buss

Välj hållbart alternativ och åk tåg till Hässleholm med vandringskängorna på. Du kan börja din vandring direkt från Resecentrum mitt i Hässleholms stad. På båda sidor av stationsområdet hittar du ledmarkeringar och efter bara någon kilometer befinner du dig ute i skog och mark. Du följer enkelt orange ledmarkering för Hovdalaleden/Skåneleden alternativt röda markeringar för I Posta-Nillas spår östra respektive västra delen.


Du kan också åka tåg till Hässleholm och fortsätta mot Hovdala med kollektivtrafiken.

Ta bussen till slottet Öppnas i nytt fönster.


Övernattning och service

En del av vandringsupplevelsen är att övernatta i naturen. I en björkdunge invid Trädhuset hittar du en naturskön och magiskt vacker lägerplats med utsikt över Finjasjön. Boka en övernattning här i de unika och arkitektritade vindskydden Birk, Birka eller Ronja.


Traditionella vindskydd utan möjligheter till förbokning finns vid lägerplatserna vid Hässleholmsgården och Göingeåsen.


Vindskydd och grill-/rastplatser finns i anslutning till lederna på många ställen för den som vill ha vildmarksliv. Föredrar du att bo lite bekvämare och äta vid dukat bord finns det matställen och övernattningsalternativ utmed lederna och centralt inne i staden. Kika på våra turförslag och planera för ditt vandringsäventyr med en eller flera övernattningar.


På Boketorp finns toaletter och tillgång till vatten mellan klockan 6-23 varje dag hela året om. Vattenkran finns även på gaveln av gula byggnaden från vår till höst.

Tre vandrare har pausat vid vindskydden på nya lägerplatsen med fin utsikt.

Övernatta i unika arkitektritade vindskydd på Hovdala. Foto: Johan Funke

Hur hittar jag rätt led?

Lederna är markerade med ledbrickor och färgmarkeringar på stolpar och träd - se nedan beskrivning av respektive led. Varje led har ett namn och en symbol som knyter an till ledens karaktär.


Hovdalaleden markeras med Hovdala porttorn och visar att du befinner dig på Hovdala naturområde. Leden är dessutom Skåneled och markeras därför med ytterligare två varianter av orange ledbricka. Vid en blank bricka följer du leden rakt fram eller i ledens riktning. Vid en bricka med vandrare som går till höger eller vänster byter leden riktning och du följer pilen.

 

Pilarna i kartan anger förslag på ledriktning, men du kan givetvis gå lederna åt vilket håll du vill.


Ledmarkeringar på Hovdala Vandringscentrum med olika färger och symboler för de olika lederna.

Lederna på Hovdala har symboler och/eller namn efter platsens speciella karaktär. Foto: Peter Jönsson

Ledbeskrivningar

Hovdalaleden - 57 kilometer med det bästa

Det absolut bästa av natur- och kulturupplevelser från de fyra rundlederna på området bildar Hovdalaleden som är en del av Skåneleden Nord-Syd. Här kan du ägna dig åt vandring och avkoppling flera dagar om du så vill. Övernatta i tält, vindskydd eller i en skön säng på någon av boendeanläggningarna i området. Du passerar flera trevliga stopp och utsiktsplatser på vägen och vi kan garantera dig varierande upplevelser i detta mosaiklandskap av naturtyper.


Hovdalaåns dalgång är ett av Sveriges artrikaste fladdermusområden. Kombinera gärna din vandringsupplevelse med ett spännande fladdermussafari.


Två damer är ute och vandrar över öppet hedlandskap över Äspehöjden med utsikt över sjön.

Äspehöjden med utsikt mot Finjasjön. Foto: Bjarne Öhrling

Höjdarnas Höjdarled med sköna utsiktsplatser

Kupering och underlag:
Längs Höjdarnas höjdarled bjuds du på kuperad terräng med vackra utsikter från åsarna i öst och väst, där du med fördel förlägger dina fikapauser. Leden går mestadels på stigar och mindre vägar. Naturen är omväxlande med vidsträckta ängsmarker och hagar med betande får, bokskogsklädda raviner och gläntor.

 

Ledmarkeringar och ledens längd:
Blå ledmarkering.
22 kilometer - östra delen är 13 kilometer och den västra 9 kilometer.


Förslag på start:

Östra delen: starta vid Boketorp och börja att gå söderut.
Västra delen: börja att gå norrut mot Guldkusten och Finjasjön.

 

Vad finns att se och göra?

Östra delen börjar vid den gamla hantverksbyn Broslätt och fortsätter upp längs ravinen till Hammarmölledamm. Brönnestadsån, som makligt ringlar sig fram genom landskapet för dig vidare till Brönnestad, där det finns möjligheter till turridning på islandshäst och du kan övernatta här på mysigt B & B eller vandrarhem. På väg uppför Göingeåsen passerar du Posta-Nillas stuga, som är flyttad hit från sin ursprungsplats, och Bergrummet från Kalla kriget. Vid Lägerplats Göingeåsen finns både vindskydd, toalett och grillplats om du vill stanna över natten. På vägen mot slottet passerar du genom Tormestorps by innan du når Äspehöjden med ett vidsträckt och vackert hedlandskap.


Västra delen av Höjdarnas höjdarled börjar vid borggården och Orangeriet på slottet. Du kommer efter några kilometer till Guldkusten med en promenad längs sjökanten. Strax går det uppför mot de fina utsikterna vid Dalleröds klack och Hovdala Trädhus. Här finns lägerplatsen "Mellan skymning och gryning" med de tre arkitektritade vindskydden Birk, Birka och Ronja för dig som vill ha en bokad övernattningsplats. Missa inte avstickaren upp mot Dansbanan och sista fikabordet innan du kommer fram till Tullkvarn och Boketorp. Njut av den fina utsikten över slottsområdet och Äspehöjden härifrån. Turen avslutas vid resterna av möllan med forsande bäckvatten från utsiktsbron.


En mamma med barn fikar på trädäcket invid Hovdala trädhus med utsikt över delar av naturområdet.

Skön fikastund i solen på plattformen invid Hovdala Trädhus. Foto: Johan Funke

Jakten på Gullspira - smalare stigar och vildare natur

Kupering och underlag:

Namnet på leden för tankarna till fabeln om getkillingen som rymde, gick på upptäcktsfärd, kom vilse men som lyckligt kom hem igen många upplevelser rikare. Du som vandrare i Gullspiras skogar kommer också tillbaka hem med nya intryck. Här krävs en uppmärksam och aktiv vandrare då leden bjuder på närkontakt med orörd natur och kuperad terräng. Du kliver ut i en spännande naturskog med mindre stigar och följer spänger över fuktiga mossar, gläntor och kärr.


Ledmarkeringar och ledens längd:

Vit ledmarkering.
21 kilometer - östra delen är 9 kilometer och den västra 12 kilometer.


Förslag på start:

För såväl östra som västra delen kan du starta din vandring från Boketorp. Börja gå söderut längs Broslätt för den östra leden. Väljer du den västra föreslår vi att du börjar med att gå norrut med sikte på Trädhuset.

 

Vad finns att se och göra?

Längs östra delen passerar du vackra Skogdamm och Biblioteksruinen. På bergsknallen ovanför Hammarmölledamm passar det utmärkt med en fikapaus. Stigen fortsätter förbi bäckravinen vid Hennes Nåds hälsobringande källa. Mot slutet av leden bjuds du på en härlig utsikt över landskapet från Äspehöjden.

 

Västra leden börjar med högre höjder och fina panoramautsikter vid såväl Hovdala Trädhus som Dalleröds klack. I fjärran anar du kanske en havsörn? Invid Trädhuset hittar du tre arkitektritade, bokningsbara vindskydd. Passa på att kombinera din vandring med en annorlunda övernattning.

 

Håll utkik efter vulkanresterna i markerna väster om Trädhuset. Vid Glada Geten Gårdsmejeri kan du fika och inhandla närproducerade godsaker. På gården bor geten Gullspira, kan du upptäcka henne? Efter någon kilometer når du mossen med en spång ut över de våta partierna. Du når ett kombinerat fikabord/viloplats där du kan koppla av en stund, kanske yoga? Njut och känn lugnet och tystnaden bland ängs- och tuvull. Längs vägen tillbaka mot forsande bäcken vid Tullkvarn och slottet kanske du får se en skymt av ”Skogens konung”?

 

Många getter på Glada Geten gårdsmejeri.

Foto: Glada Geten Gårdsmejeri

Vandrare över Äspehöjden på väg ner mot slottet.

Foto: Bengt Jonsa Johnson

I Posta-Nillas spår - från staden till slottet

Kupering och underlag:

Kliv av tåget, snöra på vandringsskorna och börja gå. Från centrum av Hässleholm tar du dig enkelt ut i naturen på lättvandrade vägar och stigar till en början. När du passerat Magle våtmark, strax söder om staden, blir det pulshöjande vandring på vägar och stigar längs Göingeåsens sluttningar. Den västra delen går mestadels i jämnare terräng och bitvis nära bebyggelse. Mellan Lörupsbackarna och Trädhuset och vidare längs Finjasjön förekommer vandring i hagmark och på mindre stigar och ojämnt underlag.

 

Ledmarkeringar och ledens längd:

Röd ledmarkering.

26 kilometer - både den östra och den västra delen är 13 kilometer vardera.

 

Förslag på start:

Du startar och slutar vid centralstationen i Hässleholm eller vid Boketorp invid slottet. I centrum hittar du ledmarkeringar på båda sidor av stationsområdet.

 

Vad finns att se och göra?

Följ postbudet Posta-Nillas väg från staden ut till natursköna vyer och fridfullhet. Du passerar flertalet byggnader som haft betydelse genom stadens drygt 100-åriga historia.


Nilla Jönsdotter, även kallad ”Posta-Nilla”, arbetade vid Hovdala ca 50 år från 1850-talet och framåt. Hon gick med posten 4 mil till Kristianstad, två gånger i veckan, och tillbaka hem nästa dag. Man uppskattar att hon under årens lopp gick drygt fyra gånger jordens omkrets vilket motsvarar ungefär 17.856 mil.


På stigar vandrar du till Magle våtmark som är ett eldorado för fågelskådare, blomsterälskare och flanörer. Du kommer till Trolldammarna - en skön oas passande för dagens första fika. Längs Göingeåsen bjuds du på en del uppförslut men i gengäld får du på ett flertal platser en härlig utsikt över Hovdalafältet och Finjasjön innan du når Hovdala slott.


På väg tillbaka till staden går leden förbi platsen där Posta-Nilla en gång bodde, strax innan vattenfallet vid Tullkvarn. Mot Hovdala Trädhus vandrar du sen i blommande hagmarkslandskap med betande kor. Vid lägerplatsen "Mellan skymning och gryning" får du fin utsikt över Finjasjön och delar av naturområdet. Här finns Birk, Birka ioch Ronja - tre unika och arkitektritade vindskydd där du kan tillbringa natten i rofylld miljö. Härifrån går du sedan genom vitsippsskogar nära Finjasjön norrut mot Hässleholmsgården, som har anor från medeltiden och som har gett staden sitt namn. Idag är gården vandrarhem, motionscentral och populär mötesplats för evenemang. Här finns också övernattningsmöjligheter i vindskydd.

 

Ett gäng vandrare på väg ner över en höjd mot Hovdala slott.

Vandring över Äspehöjden på väg ner mot slottet. Foto: Jens Christian


Finjasjöleden - i låglänt terräng runt sjön

Kupering och underlag:

Finjasjöleden följer stigar och mindre vägar, ibland genom bebyggelse och mestadels genom låglänt och lättvandrad terräng.

 

Ledmarkeringar och ledens längd:

Rosa ledmarkering.

20 kilometer.

 

Förslag på start:

Det finns flera lämpliga startpunkter längs leden förslagsvis från Björkviken, Mölleröd eller Skyrup där du enkelt kan parkera och har nära till faciliteter såsom toalett, rastbord och eldstad. Du kan också börja vid Hässleholmsgården där det också finns vindskydd för övernattning, vatten och duschmöjligheter. Från Hässleholmsgården är det cirka 5 kilometer till Mölleröd och Finjasjöleden. Till Finjasjöleden i Sjörröd är det cirka 3 kilometer.

 

Vad finns att se och göra?

Finjasjöleden passerar genom strandskogar, förbi bad- och båtplatser och går emellanåt nära bebyggelse. Du är aldrig långt ifrån sjön och du bjuds på trevliga utblickar över vattnet med jämna mellanrum. En varm sommardag finns flera badplatser för ett dopp i sjön att välja på.


Vid norra delen av Finjasjön möter du "Europas regnskog" vid Sveriges längsta alsumpspång, Sveriges äldsta boplats och den arkitektritade fågelplattformen Slingra dig med grillplats. Med kikarens hjälp kan du se några av de vadarfåglar och andra arter som trivs här, såsom t ex storspov, enkelbeckasin, rödbena och tofsvipa. Gör en avstickare till Mölleröds borgruin med nyligen restaurerad vallgrav.


Invid leden ligger Skyrup Golf & Hotell där du kan njuta av en god lunch och övernatta. Vill du hellre stanna över natten i naturen finns de unika och arkitektritade vindskydden på lägerplatsen "Mellan skymning och gryning" invid Trädhuset med utsikt över sjön och delar av naturområdet.


Gör en avstickare till Hovdala slott och ta del av slottets 500-åriga historia med en guidad tur eller annat spännande ur programmet som erbjuds under säsong. Njut av park och trädgård som är öppna året runt. Följ någon av lederna I Posta-Nillas spår eller Hovdalaleden från Guldkusten alternativt Hovdalaleden eller Höjdarnas höjdarled från Solhem. Efter några kilometer når du slottet.


En spång som går igenom ett våtmarksområdet med alsumpskog och gula fina liljor på sommaren.

Gult och vackert med svärdsliljor i maj eller juni invid Alslingan. Foto: Lars-Erik Williams

Här kan du se en del av vandringskartan över Hovdala

Foto: Bjarne Öhrling

Vandrare vid en av våtmarkerna på området som numera har en spång.

Foto: Johan Funke

Kortare strövtåg & promenader

Dammslingan 4 kilometer - i skön bokskog

Upplev kulturmiljön kring Broslätt som en gång var Hovdalas hantverkarby. Slingan fortsätter längs ravinen upp till Hammarmölledamm som gett slingan sitt namn. Du passerar Biblioteksruinen som är resterna av Michael Ehrenborgs påbörjade ”erimitage” och bibliotek, hans tilltänkta plats för avskildhet. Avsluta promenaden med fikakorgen och utsikt över området. Härifrån ser du såväl slottets porttorn som ut över vackra Äspehöjden.


Ledfärgen är gul.


Alslingan 6 kilometer - upptäck Sveriges längsta spång

Gå torrskodd genom ”Europas regnskog” på Sveriges längsta spång genom alsumpskog, 1,6 kilometer. Alsumpskog är en artrik och mycket blöt skogstyp som annars är svårtillgänglig för besökare. Du passerar platsen för Sveriges äldsta boplats där 14.000 år gamla flintföremål har hittats. På småvägar tar du dig från medeltidens Finja kyrka till nutidens återskapade strandängar.


Ledfärgen är röd. Alslingan är en del av Finjasjöleden och Hovdalaleden.


Hundslingan 6 kilometer - kul med vovven

Ta med din hund på en lekfull promenad och träna efter de naturliga inslag som platsen erbjuder. Hundslingan följer delar av Finjasjöleden och går genom Dalleröds ädellövsskog. Håll din hund kopplad. Vid starten av Hundslingan invid Guldkusten finns en större inhägnad för din hund för lekfulla aktiviteter.


Ledfärgen är limegrön.


Motionsslingor vid Hässleholmsgården 2,5 kilometer elljusspår / 5,5 kilometer / 10 kilometer

Hässleholmsgården är vandrarhem, motionscentral med tillgång till omklädning och bastu samt en populär mötesplats för evenemang. Gården med anor från 1500-talet har gett staden sitt namn. 10-kilometers-slingan sträcker sig västerut till Alslingan och ruinerna av Mölleröds slottsruin.


Karta över motionsslingorna vid Hässleholmsgården Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Motionsslinga vid Tormestorp 1,8 kilometer elljusspår

Belyst slinga i kuperad terräng invid Hallarna på Tormestorpsåsen. Skidspår vintertid.


Hammarmölledamm med en blank vattenspegel och lövskog runtom.

Foto: Johan Funke

Ån söder om slottet rinner fram längs fin bokskog..

Foto: Marie Kåberg

Alslingan vid Finja går genom alsumpskog.

Foto: Marie Kåberg

Inspireras av andras upplevelser

Här kan du få ta del av vad några av våra samarbetande resebloggare och influencers har tyckt om våra vandringsleder och aktiviteter runt om Hovdala.


Välkommen att hitta dina egna smultronställen att minnas länge hos oss!


Resebloggaren Sanna Rosell Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sarah in the Green Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


En tjej som står med ryggen mot kameran med armarna uppsträckta mot himlen vid ingången till ett av vindskydden på Hovdala Vandringscentrum.

Övernatta i annorlunda vindskydd på Hovdala. Foto: @Travelstories_sanna

Dela sidans innhåll:

Kontakt

Hässleholms kommun

Kultur- och fritidsförvaltningen

Hovdala slott

281 80 Hässleholm

Telefon: 0451-26 68 00


Fler kontaktuppgifter

Epost:

Hitta hit

Följ oss

Facebook
Instagram ikon, klicka för att komma till Instagram.
Hässleholms Kommun