Hässleholm tourist center

Hässleholm Tourist Center

MENY

Turist i Hässleholm

Hässleholm, centralt beläget i Skåne, är den naturliga utgångspunkten för din vistelse med närhet till landskapets alla delar och möjligheter till äventyr och upplevelser av skilda slag. Här kan du njuta av det goda livet – med lugnet och tystnaden runt knuten men ändå nära till stadens alla bekvämligheter. 


Hässleholm

Det är enkelt att ta sig till Hässleholm tack vare läget utmed södra stambanan. Det är nu över 150 år sedan det första tåget rullade in på Hässleholms station. Järnvägen skapade förutsättningar för staden att utvecklas och än idag är järnvägen en viktig del av stadens framtid. Så tänk på miljön och välj tåget! Hässleholm nästa!


Hässleholmsgården, med anor från medeltiden, strax söder om centrum har givit sitt namn åt staden. Från några enstaka hus på ljunghedarna här intill  har Hässleholm idag blivit en kreativ mötesplats mitt i Öresundsregionen för djärva satsningar på konst, kultur och natur. Den inspirerande arkitekturen i Hässleholm Kulturhus ger plats för musik och teater inom alla möjliga genrer. Ett stort bibliotek, biografsalonger, turistbyrå, café och restaurang ryms också här.


Hässleholm bjuder småstadens alla bekvämligheter med ett väl samlat shoppingcentrum och en trivsam galleria. Mysiga caféer och uteserveringar blandas med vid gågator och torg.

Hovdala Medeltidsdagar, Europaforum Hässleholm, Powermeet och Snapphanerally är bara något av de återkommande arrangemang som sätter staden Hässleholm på kartan.


I Hässleholms kommun kan du vandra längs med våra fantastiska vandringsleder i storslagen och varierande natur, ta ett svalkande dopp i en stilla badsjö och laga middagen över öppen eld, kanske egenfångad fisk? Spela golf på någon av våra fina banor och kombinera med sköna spa-behandlingar, god mat och bekvämt boende.


Är du historiskt intresserad finns här många minnesmärken från 1600-talets snapphanefejder då Göinge var skådeplats för krigen mellan Sverige och Danmark. Hovdala slott spelade med sitt läge i gränslandet en viktig roll under denna tid.

Fotograf: Precious People

Foto: Precious People

Slottet bjuder idag in till storslagen enkelhet, tystnad och ett stillsamt lugn. Slottet är ett nationellt kulturarv och har tilldelats Europa Nostra Award för sin varsamma restaurering. Under sommarhalvåret arrangeras guidade turer, utställningar, konserter och mycket mer. Parken och trädgården är öppna året runt. På Hovdala Vandringscentrum, i naturen runt slottet, hittar du vandringsleder i ett unikt naturlandskap. Vandra längs nya lederna Höjdarnas Höjdarled, Jakten på Gullspira, Finjasjöleden eller I Posta-Nillas spår. Att vandra i skogarna runt Hovdala är som att få nycklarna till mängder av upplevelserum, vart och ett med sitt eget uttryck och karaktär. Många spännande hel- och halvdagsalternativ att kombinera, med eller utan naturguide.

 

För barnen som besöker vårt område lockar spännande historier bland pelarsalar och fladdermöss i Tykarpsgrottan eller lek och äventyr på Hovdala Medeltidsdagar med Rikstornering i maj. Gör ett besök på Alpacka & Älg Ekofarm där man kan prova alpacka-trekking, komma den svenska älgen riktigt nära eller möta bondgårdsdjuren på gården.

 

Runt Hässleholm finns flera orter med charmiga små centra och torg. Varje ort har ett eget särdrag med intressant historia med bland annat traditioner inom träindustri, möbeltillverkning samt hälso- och kurorter.

 

Vi har nära till våra grannar i Köpenhamn och övriga Öresundsområdet. Endast 1 ½ timme bort når du den pulserande huvudstaden i Danmark för den som söker storstadspuls.

 

Välkommen till Hässleholms kommun!

 

Bjärnum

Bjärnumskarnevalen - Foto: Martin Olson

Orten Bjärnum ligger utmed väg 117 och kan också nås med tåg eftersom orten har ett Pågatågsstopp.


Bjärnum är känd som en industriort som i sin glans dagar hade över 40 möbelfabriker, en centralort i Sverige just vad gällde möbeltillverkning.


I Bjärnum finns ett av landets finaste lantsortsmuseum i ett naturskönt bokskogsområde med strövstigar kring sjön Bjärlången. I parken inryms Bjärnums museum som består av nio olika byggnader t ex ryggåsstuga från 1700-talet, skvaltkvarn, malttorka, backstuga, skola och lantbruksmuseum.


I närområdet finns ett flertal sjöar, alla omgivna av bokskog. Vid sjön Bjärlången finns en badplats med brygga. På orten finns också en simhall.

Vid naturområdet Möllerödssjön, utgår en belyst 3 km slinga i slät terräng och naturskönt område. I närheten finns också en slinga som har sin sträckning runt Möllerödssjön på c:a 3 km (ej belyst). Orten har också en folkpark dit danslystna kommer varje söndag för att dansa till dansband.


Årliga evenemang på orten är Bjärnumskarnevalen som alltid infaller i augusti. Andra evenemang är till exempel Teknikens dag, allsång, midsommarfirande och valborgsfirande som anordnas av Bjärnums museum.

 

www.vittsjobjarnum.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

 

Orten Hästveda ligger utmed väg 23 och kan också nås med tåg eftersom orten har ett Pågatågsstopp.


Hästveda marknad, Barnens by och vackra Luhrsjön med sin berömda sandstrand är attraktioner som varje år lockar tusentals besökare till anrika Hästveda. Med sin frodiga och omväxlande natur och sitt rika kulturliv är möjligheterna många för den som tar turen hit.


I den vackra Hembygdsparken, med ett vandrarhem inhyst i byggnader från 1700-talet, anordnas olika evenemang under sommarhalvåret. Bland annat ordnas välbesökta allsångskvällar och midsommarfirande. I en av byggnaderna finns också Sonja Stjärnquists scenkläder att beskåda, bygdens stjärna en stor sångerska och skådespelare då det begav sig

Hästveda marknad - Foto: Conny Runeke

Skogsklädda åsar, stora ängar och blanka sjöar ligger lättillgängligt för både cyklister och promenerande som vill bada, fiska, vandra eller plocka bär och svamp. Särskilt värt ett besök är den nyinvigda Lursjöleden, Lillasjön med sin promenadslinga, Hästveda kyrka med sina kalkmålningar, barn- och badvänliga Luhrsjön och inte minst Hästveda marknad, en sommarmarknad som har anor sedan andra hälften av 1800-talet. I år 2017 infaller marknaden den 12-13 juli.


Hästveda intresseförening
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hästveda på nätet
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bo i Hästveda Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Sösdala

Vannaröds slott

Orten Sösdala, längst söderut i Hässleholms kommun, kom till i slutet av 1800-talet när järnvägen från Malmö drogs norrut. Därför finns också ett stationshus kvar i byn från denna tid, det enda stationshuset i Sverige från 1850-talet i originalutseende. Innan järnvägen drogs fram fanns det man nu kallar gamla Sösdala by. Sösdala ligger längs väg 23 och har ett pågatågsstopp. Sösdala är känt för möbeltillverkning sedan 1940-talet.


I Esplanaden, i byns centrum, står en staty till minne av Otto Lindblad, även kallad studentsångens fader.

 

I utkanten av byn finns Vannaröds Ängskrona med ett överflöd av nattvioler som blommar i juni-juli och naturreservatet Maglö ekar. Vannaröds slott byggdes av friherre Christian Barnekow när han gifte sig med skotskan Agnes Sofia Montgomery lät han uppföra slottet som en kopia av hustruns föräldrahem.

Söder om Sösdala finns Vetteryds gravfält som är Skånes största och bäst bevarade gravfält med resta stenar. Idag finns ungefär 375 stenar kvar, men under 1800-talet skall här ha funnits mer än 600.

 

www.sosdala.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

www.haglinge.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Tyringe

Tyringe ligger längs väg 21 och kan nås med tåg. Orten blev tidigt på förra seklet känt som en populär turist- och kurort, dit människor reste för rekreation och för att dricka av det hälsobringande vattnet ur den berömda Radiumkällan. Traditionen att samlas och ”dricka brunn” lever kvar än idag. Tillkomsten av Tyringe sanatorium och badanstalt samt flera andra hotell, pensionat och vilohem tillsammans med metallindustrin satte fart på utvecklingen av byn. Det moderniserade Tyringe Kurhotell är än idag en central samlingspunkt i byn. Förmedlingscentralen har också satt Tyringe på kartan med sitt stora utbud av second hand.


Även idrotten har en stor tradition i byn och Tyrs Hovs idrottsanläggning rymmer både idrottshall, ishall, badhus, bowling och styrketräning. På orten finns också fotbollsplaner, tennisplaner, boulehall, motionsspår och utegym. Motionsspåren spåras för skidor på vintern.

Tyringe Kurhotell

Årliga evenemang på orten är familjen Wrambjers sommarkonserter i Åparken och Tyringedagarna i maj.

 

www.tyringe.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Vinslöv

Stainabjär. Foto: Sven Persson/swelo.se

Vinslöv ligger längs väg 21 och kan nås med tåg. Dokumentären ”Plötsligt i Vinslöv” har gett Vinslöv ett nytt begrepp. Många minns annars möbler från Hedbergshuset som under många år var vida bekant. Idag är huset åter känt för sina begagnade designmöbler från 1900-talet.


Vinslövs friluftsbad erbjuder en 25-metersbassäng samt en mindre barnpool. Vidare finns en lekplats och kiosk. Intill finns Vinlövs camping med tillgång till bangolfbana och fiske. Här finns också en belyst 3 km slinga med slät terräng i parkområde.

Naturreservatet Åraslövs mosse är ett lättvandrat område med spångade leder genom ädellövskog och orkidérika marker.

 

 

 

Strax öster om byn finns gravfältet Stainabjär där skrönorna berättar att Olof Skötkonungs son Anud Jakob led nederlag mot den danske kungen Knut år 1027. I Gumlösa nordost om Vinslöv finns Gumlösa kyrka, den äldst daterade tegelkyrkan i Norden. Kyrkan invigdes den 26 oktober 1192 av ärkebiskop Absalon.

 

Årliga evenemang på orten är byamarknaden i juni och Vinslövsdagarna i september. Vinslövs ryttarförening anordnar stora tävlingar i så väl hopp, dressyr som fälttävlan.


www.vinslov.info Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

www.navlingeasen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Vittsjö

Vittsjö ligger vackert beläget norr om Hässleholm längs väg 117. Skogen och flera sjöar har lagt grunden till den friska luften som under många år har lockat såväl turister som lokalbefolkning till orten. Vittsjö är bygdens äldsta och mest kända kurort dit man sedan 1800-talet rest för att vila både kropp och själ. I sin glans dagar fanns det hela 14 välbesökta pensionat här.

 

Vittsjö erbjuder många frilufts- och sportmöjligheter hela året om. Skogen bjuder på bär- och svampplockning och det finns fantastiska möjligheter till promenader och vandringsturer längs Skåneleden, Vieåleden och i Ubbalts naturreservat. De många sjöarna inbjuder till fiske, vattenskidåkning, skridskor och bad. Utöver de allmänna badplatserna kan man hitta sina egna smultronställen. För den som gillar golf, finns det en välkänd 18-hålsbana med restaurang, strax öster om byn.

 

Kommunens Allsvenska damlag i fotboll, Vittsjö GIK, har sin hemmaarena i Vbyn.

 

www.vittsjobjarnum.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

www.vittsjogik.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Vittsjö GIK. Foto: AM-tryck

Dela sidans innhåll:

Tourist Information

Besöksadress:

Hässleholms kommun, Stadshuset

Nytorget 1, Hässleholm

Övrigt

Om webbplatsen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Cookies

Logga in

Facebook
Instagram ikon, klicka för att komma till Instagram.
Hässleholms Kommun