Hässleholm tourist center

Hässleholm Tourist Center

MENY

Upptäck hela Hässleholm

I Göingebygden runt Hässleholm har du nära till sköna strövområden och fina vandringsleder, badsjöar och fiskemöjligheter. Här finns ett rikt kulturarv för den historiskt intresserade med utflyktsmål som slott, kyrkor, skansar och fornlämningar. Handel och kultur i Hässleholms stad är lättillgängligt tack vare goda kommunikationer från alla sju stationsorterna. På landsbygden finns gott om pärlor och smultronställen med trevliga gårdsbutiker, muséer, gallerier och mycket mer! Välkommen!

En vandrare i skogen med ryggsäck.

Foto: Johan Funke

Bjärnum

Till Bjärnum, norr om Hässleholm, kom järnvägen 1890 och du kan idag resa hit med Pågatågen. Runt mitten av 1900-talet utvecklades orten till ett industrisamhälle. Det som drev på utvecklingen var möbelindustrin och på 1950-talet fanns ungefär 40 möbelfabriker i Bjärnum. Idag finns ett mindre antal möbelaffärer kvar.


Bjärnums museum och Hembygdspark

På Bjärnums museum kan du följa byns historia inom trävaruhandel och möbelindustri. Beundra samlingen av utskurna träfigurer eller de unika stolarna tillverkade i 34 olika träslag. Bland detta landsortsmuseums mer än 300.000 föremål finns någonting för alla. Hembygdsparken intill inbjuder till fina promenader till sjön Bjärlången. I parken arrangeras sommartid allsångskvällar, midsommarfirande mm.


Mala stenar

Utanför Mala kan du besöka Mala stenar, ett gravfält från senare delen av järnåldern. Gravfältet ligger på en höjd med ekar och har sex skeppssättningar, en rund stensättning och cirka 40 resta stenar.


Härliga badplatser

Bjärlången är en av tre sjöar med härliga badplatser i närheten av Bjärnum. Vid Bjärlången finns bryggor, hopptorn och grillplats. Även vid Möllerödssjön och Dalsjön hittar du badplatser med bryggor. Runt sjöarna finns fina promenadslingor i vacker bokskog. I strövområdet Möllerödssjön finns även belyst motionsslinga. För bad inomhus finns på orten en populär simhall med en speciell avdelning för de minsta i familjen.


Folkpark, teater och karneval

Orten har en välkänd folkpark där det om söndagarna bjuds upp till dans. Ett annat folkligt och populärt inslag i byn är Bjärnumskarnevalen som under ett par dagar i augusti månad bjuder på festligheter och aktiviteter för hela familjen.


Musikteaterskolan i Bjärnum har utbildat artister i över 30 år och lockar elever från hela Norden. Intresset för teater och musik är stort och orten har en egen revy. Varje vår sätter Casinogänget upp sin populära show på Hässleholm Kulturhus.


Läs mer


Flera hästar i olika storlekar till salu på Hästveda marknad.

Hästveda marknad. Foto: Helén Clargården

Hästveda

Hästveda, norr om Hässleholm, har en lång historia men det var först när orten fick en järnvägsstation i mitten av 1800-talet som byn växte till ordentligt. Du tar dig enkelt hit med Pågatågen. I Hästveda hittar du lugnet och sköna naturupplevelser.


Välkända attraktioner

Lursjöbaden och Hästveda marknad är attraktioner som varje år lockar tusentals besökare till orten. Marknaden, med anor sedan andra hälften av 1800-talet, infaller varje år ett par dagar i mitten av juli. Djurmarknaden under torsdagsmorgonen är ett populärt inslag.

Lursjön är en av Skånes absolut renaste och bästa badsjöar. Badplatsen är barnvänlig med fin sandstrand, bryggor, hopptorn, lekplats och servering. Campingplatsen intill erbjuder övernattningsmöjligheter mitt i naturen.


Nära naturen

Skogsklädda åsar, stora ängar och blanka sjöar finns lättillgängligt för både cyklister och promenerande som vill bada, fiska, vandra eller plocka bär och svamp. Invid Lursjön går natursköna Lursjöleden på 13 km med en vackert belägen rastplats med vindskydd. Runt Lillasjön, centralt i byn, finns möjligheter till en promenad längs den 3 kilometer långa belysta slingan.


Kultur och historia

Hästveda kyrka från 1100-talet har fina kyrkmålningar för den historiskt intresserade. I den vackra Hembygdsparken, med vandrarhem inhyst i byggnader från 1700-talet, anordnas publikvänliga evenemang under sommarhalvåret såsom allsångskvällar och midsommarfirande. I en av byggnaderna finns en mindre utställning med Sonja Stjärnquists scenkläder att beskåda. Sonja Stjärnquist var bygdens stjärna och en stor sångerska och skådespelerska då det begav sig.


Läs mer


Utsidan av Vannaröds slott som är tegelklätt i engelsk tudorstil.

Vannaröds slott, Sösdala. Foto: Helén Clargården

Sösdala

Sösdala, längst söderut i Hässleholms kommun, kom till i slutet av 1800-talet när järnvägen från Malmö drogs norrut mot huvudstaden. Orten nås idag med Pågatågen och stationshuset är det enda i Sverige som finns kvar i originalutseende.


Dux möbler

Orten är sedan 1940-talet känd för sin möbeltillverkning. Ett av de mest kända företagen i Sösdala är Dux där bl a den välkända designern Bruno Mattssons stolar tillverkas.


Vannaröds slottsområde

Centralt i byn ligger Vannaröds slott som byggdes i slutet på 1800-talet av friherre Christian Barnekow. När Christian gifte sig med skotskan Agnes Sofia Montgomery lät han uppföra slottet som en kopia av hustruns föräldrahem. Slottet är idag restaurang och festlokal. Från Vannaröds slottspark utgår en belyst tre kilometer lång promenadslinga.


Härliga friluftsmöjligheter

Bosarpasjön och Lillsjödal bjuder på härliga friluftsmöjligheter. Fiske och vandring är populära aktiviteter och under riktigt kalla vintrar passar sjön bra för skridskoåkning. Sommartid finns en badbrygga, bangolf och ett litet café invid Bosarpasjön.


Skåneleden slingrar sig genom Sösdala. Vandringsleden passerar Vannaröds slott och vidare mot Lillsjödal där du kan övernatta i vindskydd. Därifrån kan du följa leden mot Hässleholm och Hovdala Vandringscentrum genom ett historierikt landskap.


I naturreservatet Maglö ekar pryder ett fyrtiotal jätteekar det småkulliga landskapet. Här kan du njuta av de vackra omgivningarna till göktytans hackande. I utkanten av byn finns Vannaröds Ängskrona med ett överflöd av nattvioler som blommar i juni-juli.


Kultur och historia

För den kultur- och historieintresserade finns en hel del att upptäcka i och med anknytning till Sösdala. I Esplanaden, mitt i byn, står en staty till minne av Otto Lindblad, även kallad studentsångens fader. I Norra Mellby finns hembygdsmuseet Holegården med bland annat en mängd verktyg och redskap från svunna tider.


Söder om Sösdala finns Vätteryds gravfält som är Skånes största och bäst bevarade gravfält från järnåldern med bl a 15 skeppsformade stenkretsar. Idag finns ungefär 375 stenar kvar, men under 1800-talet skall här ha funnits mer än 600.


Vulkanerna är en spännande del av Sösdala. Det finns omkring 200 rester av vulkaner i de mellersta delarna av Skåne och ett femtiotal av dem ligger i trakten kring Häglinge. Den största vulkanen heter Lönnebjär.


I utkanten av byn hittades det under 1920-talet de sk ”Sösdala-fynden” av hög hantverksmässig kvalitet. Fynden består av beslag och silverringar från betsel och sadlar, och bevisar att människor från Skåne haft kontakt med kontinenten redan på 400-talet. Man tror att skånska legosoldater stridit i hunnernas tjänst.


Välbesökta lokala evenemang

Sösdaladagen är ett populärt evenemang i byn liksom revyföreningens föreställningar. Under flera år har Sösdalarundan arrangerats med möjligheter till besök och aktiviteter hos ett flertal hantverkare och företag, i och omkring Sösdala. 


Läs merEn trälåda med rödbetor till försäljning på en gårdsbutik.

Gårdsbutik i Sösdala. Foto: Exakta Creative

Tyringe

I Tyringe, väster om Hässleholm, hittar du lugnet samtidigt som goda kommunikationer med Pågatågen erbjuder närhet till Hässleholms stad med ett större utbud av butiker och restauranger.


Gammal kurort

Orten blev tidigt på förra seklet känt som en populär turist- och kurort, dit människor reste för rekreation och för att dricka av det hälsobringande vattnet ur den berömda Radiumkällan. Källan har ett kristallklart dricksvatten och är än idag väl värd ett besök. Tillkomsten av Tyringe sanatorium och badanstalt samt flera andra hotell, pensionat och vilohem tillsammans med metallindustrin satte fart på utvecklingen av byn.


Aktiv fritid

I området finns många attraktiva strövområden. Vid Stenberget får du uppleva vacker bokskog och dramatiska höjdskillnader med en fin utsikt över Finjasjön. I området Sanatorieskogen finns kilometervis med härliga promenadstigar och motionsspår. Vintertid finns ibland spår för skånska längdåkningsentusiaster. Inte långt härifrån hittar du Hovdala Vandringscentrum med flera vandringsleder för såväl kortare promenader som äventyr under flera dagar i sträck. I anslutning till lederna finns flera populära besöksmål, till exempel Hovdala slott och Hovdala Trädhus.


Tyrs hov mitt i byn är ett riktigt aktivitetsmecka med ishall, badhus, inomhushall, bowlingbanor och gym. Fem kilometer sydost om Tyringe hittar vi Skyrups uppskattade och vackert belägna 18-håls golfbana.


Historiska besöksmål

Mölleröds slottsruin, norr om Finjasjön, med anor från 1500-talet har en kort men spännande historia. Kung Christian IV besökte ofta Mölleröd och slottet, innan danskarna brände ned det 1678.


Andra besöksmål för den historiskt intresserade är Lilla Tockarp hembygdsgård, Tyringe Museum och Grydebjär gravfält. Inte långt från Tyringe hittar du Finja kyrka som sannolikt är uppförd på 1130-talet och är en av de äldsta kyrkorna i Göinge med bl a märkliga kalkmålningar.


Sommarnöje

Årliga evenemang på orten är Tyringedagarna och Torsjö Live.

Läs mer


Vy ut över Vinslövssjön.

Vinslövssjön. Foto: Helén Clargården

Vinslöv

I Vinslöv, öster om Hässleholm, hittar du lugnet i naturen samtidigt som goda kommunikationer erbjuder närhet till Hässleholms stad. Vinslöv kan nås med såväl Öresundstågen som Pågatågen.


Plötsligt i Vinslöv

Kultfilmen ”Plötsligt i Vinslöv” har satt orten på kartan där Holger och Anders hjärtligt delar med sig av sin vardag som kretsar kring bangolf, konstutställningar och papegojor bland annat. Vill du prova på bangolf finns det fina banor både utomhus och inomhus i byn.


Nära till natur och bad

Naturen är lättillgänglig för den som vill vandra, cykla och plocka bär eller svamp. Vinslövssjön ligger i utkanten av byn. Här kan du fiska hela året om och åka skridskor under riktigt kalla vintrar. Runt sjön finns en upplyst promenadslinga på 3 kilometer. Under varma sommardagar kan du besöka friluftsbadet som har en populär utomhusbassäng för både lek och motionssim. Intill finns övernattningsmöjligheter på Vinlövs camping.


Naturreservatet Åraslövs mosse, strax öster om Vinslöv, erbjuder lätt vandring på spångade leder genom ädellövskog och orkidérika marker. Här får såväl den allmänne naturälskaren som fågelskådaren och botanisten sitt lystmäte. Hela tretton orkidéarter växer här och området har ett rikt småfågelliv.


Gammal historia

Vinslöv har en lång historia och för den kulturintresserade finns hembygdsparken i byn och en vacker kyrka i byn Gumlösa, båda väl värda ett besök. Kyrkan är från 1192 och den äldst daterbara tegelkyrkan i Norden. Strax öster om byn finns gravfältet Stainabjär där skrönorna berättar att Olof Skötkonungs son Anund Jacob led nederlag mot den Danske kungen Knut år 1027.


Lokala evenemang vår och höst

Årliga evenemang i Vinslöv är byamarknaden i juni och Vinslövsdagarna i september.


Läs mer


Flera vandrare längs Vieåleden som passerar en hage med flera stenmurar omkring.

Vieåleden. Foto: Mikael Gustafsson

Vittsjö

Vittsjö ligger vackert beläget norr om Hässleholm. Här hittar du lugnet samtidigt som goda kommunikationer med Pågatågen erbjuder närhet till Hässleholms stad.


Välkänd kurort

Skogen och flera sjöar har lagt grunden till den friska luften som under många år har lockat såväl turister som lokalbefolkning till orten. Vittsjö är bygdens äldsta och mest kända kurort dit man sedan 1800-talet rest för att vila både kropp och själ. I sin glans dagar fanns det hela 14 välbesökta pensionat här. Idag finns endast värdshuset Furuliden kvar.


Sköna upplevelser

Vittsjö erbjuder många natur-, kultur- och fritidsaktiviteter hela året om. Skogen bjuder på bär- och svampplockning och det finns möjligheter till trevliga promenader och vandringsturer längs Skåneleden, Vieåleden och i Ubbalt naturreservat. Lederna passerar genom vacker bokskog, går bitvis utmed vatten och bjuder på ett historierikt landskap med flera intressanta kulturminnen. Som exempel kan nämnas resterna av den medeltida borgen Skeingeborg längs Vieåleden, som är känd för sin åttkantiga ringmur.


Sjöarna runt Vittsjö bjuder på oändliga friluftsmöjligheter, sommar som vinter. Fiske, vattenskidåkning, skridskoåkning och bad är några av de aktiviteter du kan ägna dig åt, och egna smultronställen är aldrig svåra att hitta. För den som gillar golf, finns det en populär 18-hålsbana med restaurang, strax öster om byn.


Kommunens Allsvenska damlag i fotboll, Vittsjö GIK, har sin hemma-arena i området ”Västanskogen” i utkanten av byn.


Läs mer


Dela sidans innhåll:

Tourist Information

Besöksadress:

Hässleholms kommun, Stadshuset

Nytorget 1, Hässleholm

Övrigt

Om webbplatsen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Cookies

Logga in

Facebook
Instagram ikon, klicka för att komma till Instagram.
Hässleholms Kommun