Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

|

Svenska
English
Hovdala Slott

Hovdala slott

Välkommen till magin på Hovdala Vandringscentrum!

Ledstatus

Översvämningar och allmänt blött i skog och mark

Efter stora mängder nederbörd och snösmältning är det väldigt blött och bitvis höga vattennivåer längs vandringsleder och promenadstråk. Speciellt lederna runt Finjasjön är oframkomliga. Välj områden på högre höjd och en bit från sjöar och vattendrag för din utevistelse.

(publicerat 29 januari 2024)

 

Släng inte mat i naturen

Viktigt att tänka på just nu är att vilda djur kan föra med sig smittor från mat som du kastar på marken. Ta med en och påse och samla upp ditt skräp och överblivna matrester i, så blir det enklare att ta med hem om du inte hittar en ledig soptunna!

Information från Länsstyrelsen om afrikansk svinpest Länk till annan webbplats.

 

Omdragning av Alslingan

Efter den 22 augusti 2022 är Alslingan inte längre tillgänglig på grund av ändrade markägaravtal. Följ röd markering och anvisningar i fält. Hässleholms kommun jobbar för att hitta en lösning på ny passage.

Karta över Alslingan efter den 22 augusti 2022

Summer sunset campfire at Slingra sig - Finjasjön, Hässleholms kommun, Skåne Slingra sig - Finjasjön Summer sunset campfire at Slingra sig - Finjasjön, Hässleholms kommun, Skåne

Njut av naturen på Hovdala hela året om. Foto: LWimages

Hämta en karta!

Hämta gärna ditt gratis exemplar av kartan i brevlådorna invid Hovdala slott - vid parkeringen, Boketorp eller porttornet. När butiken på slottet och Boketorp har öppet kan du även få personlig service. Vill du hellre få en karta hemskickad till din brevlåda, beställ via länken nedan.



Upplevelser för lugn och avkoppling

Välkommen att checka in på Hovdala Vandringscentrum, söder om Hässleholm invid Finjasjön. Att vandra i naturen runt Hovdala är som att få nycklarna till tusentals små och större upplevelserum, där vart och ett har sitt eget uttryck och karaktär. Väck dina sinnen till liv. Lyssna, dofta, speja, klättra, fantisera. Ibland lockas du att vandra längre, att titta bakom, att spana efter mer. Hovdala är en plats där du kan hämta kraft och energi under hela året. Njut av lugnet och avkopplingen som bjuds här.


Du bjuds på unika naturupplevelser i ett landskap som bildats av mäktiga jordskalv och inlandsis för tusentals år sedan. I detta gränsland mellan det karga urberget från norr och det europeiska slättlandskapet i söder, finns en stor variation av naturtyper som är så typisk för det nordskånska landskapet. Här finns åsar med vackra utsiktsplatser, dalgångar med slingrande vattendrag, vulkanrester, raviner och vidsträckta ängsmarker.


Hikers enjoy quiet time at Mossen - Hovdala, Hässleholms kommun, Skåne Mossen - Hovdala Hikers enjoy quiet time at Mossen - Hovdala, Hässleholms kommun, Skåne

"Mossen" på Hovdala Vandringscentrum: Foto: LWimages

Unikt vandringssystem

Hovdalas vandringssystem omfattar rundlederna Höjdarnas Höjdarled 22 kilometer, Jakten på Gullspira 21 kilometer, I Posta-Nillas spår 26 kilometer och Finjasjöleden 20 kilometer. Lederna är mestadels utformade som åttor och är lämpliga för hel- eller halvdagsvandring. Här kan du göra egna kombinationer och uppleva vandringsalternativ under flera dagar om du så vill.


Hovdalaleden på 57 kilometer, är en mix av det bästa från de olika rundlederna och utgör en del av Skåneleden Nord till Syd. För dig som inte vill gå så långa sträckor finns kortare slingor och promenadstråk. 


Hitta till starten

Starta på Hovdala slott eller Boketorp

Du börjar lämpligen din vandring från Hovdala slott som ligger i områdets mitt. Parkera invid slottet där du också finner vandringskartor invid anslagstavlorna. På slottet finns under öppettiderna tillgång till toaletter, vatten, butik, restaurang och café. Kombinera gärna vandringsslingorna till egna spännande heldagsalternativ och unna dig en längre rast mitt på dagen på slottet.


Boketorp strax söder om slottet är också en lämplig start- och mötesplats med parkering, grillplatser, tillgång till dricksvatten, toaletter och information.


Alla våra leder är rundleder så du kommer tillbaka till platsen där du startade. Kika i kartan över andra lämpliga start- och parkeringsplatser.


Res hållbart med tåg eller buss

Välj hållbart alternativ och åk tåg till Hässleholm med vandringskängorna på. Du kan börja din vandring direkt från Resecentrum mitt i Hässleholms stad. På båda sidor av stationsområdet hittar du ledmarkeringar och efter bara någon kilometer befinner du dig ute i skog och mark. Du följer enkelt orange ledmarkering för Hovdalaleden/Skåneleden alternativt röda markeringar för I Posta-Nillas spår östra respektive västra delen.


Du kan fortsätta åka kollektivt från Hässleholm söderut till Tormestorp. Härifrån är det bara ett par kilometer att vandra över vackra Äspehöjden till slottet. Under sommarsäsong kan du åka kollektivt med närtrafiken ända ut till slottet, men denna måste förbokas.

Ta bussen till slottet Öppnas i nytt fönster.


ett runt arkitektritat vindskydd som ligger på en kulle

Övernatta i annorlunda vindskydd på Hovdala. Foto: Ingmar Kristiansson

Övernattning och service

Att övernatta i naturen är en spännande del av vandringsupplevelsen! På Hovdala hittar du invid Trädhuset en magiskt vacker lägerplats med utsikt över Finjasjön. Här finns tre unika och arkitektritade vindskydd - Birk, Birka eller Ronja. Vindskydden här måste förbokas och du blir garanterad din sovplats för natten. Traditionellt vindskydd som inte behöver förbokas finns vid lägerplatsen på Göingeåsen respektive Hässleholmsgården.


Grill-/rastplatser finns i anslutning till lederna på många ställen för den som vill ha vildmarksliv. Föredrar du att bo lite bekvämare och äta vid dukat bord finns det matställen och övernattningsalternativ utmed lederna och centralt inne i staden. Kika på våra turförslag och planera för ditt vandringsäventyr med en eller flera övernattningar.


På Boketorp finns toaletter och tillgång till vatten mellan klockan 6-23 varje dag hela året om. Vattenkran finns även på gaveln av gula byggnaden samt vid Trädhuset, från vår till höst.

Hur hittar jag rätt led?

Lederna är markerade med ledbrickor och färgmarkeringar på stolpar och träd - se nedan beskrivning av respektive led. Varje led har ett namn och en symbol som knyter an till ledens karaktär.


Hovdalaleden markeras med Hovdala porttorn och visar att du befinner dig på Hovdala naturområde. Leden är dessutom Skåneled och markeras därför med ytterligare två varianter av orange ledbricka. Vid en blank bricka följer du leden rakt fram eller i ledens riktning. Vid en bricka med vandrare som går till höger eller vänster byter leden riktning och du följer pilen.


Pilarna i kartan anger förslag på ledriktning, men du kan givetvis gå lederna åt vilket håll du vill.


Ledmarkeringar på Hovdala Vandringscentrum med olika färger och symboler för de olika lederna.

Lederna på Hovdala har symboler och/eller namn efter platsens speciella karaktär. Foto: Peter Jönsson

Ledbeskrivningar

Hovdalaleden - 57 kilometer med det bästa

Det absolut bästa av natur- och kulturupplevelser från de fyra rundlederna på området bildar Hovdalaleden som är en del av Skåneleden Nord-Syd. Här kan du ägna dig åt vandring och avkoppling flera dagar om du så vill. Övernatta i tält, vindskydd eller i en skön säng på någon av boendeanläggningarna i området. Du passerar flera trevliga stopp och utsiktsplatser på vägen och vi kan garantera dig varierande upplevelser i detta mosaiklandskap av naturtyper.


Hovdalaåns dalgång är ett av Sveriges artrikaste fladdermusområden. Kombinera gärna din vandringsupplevelse med ett spännande fladdermussafari.

 

Hämta gpx-fil över hela Hovdalaleden

 

Hikers enjoy Äspehöjden - Hovdala, Hässleholms kommun, Skåne Äspehöjden - Hovdala Hikers enjoy Äspehöjden - Hovdala, Hässleholms kommun, Skåne

Äspehöjden med utsikt mot Finjasjön. Foto: LWimages

Höjdarnas Höjdarled med sköna utsiktsplatser


Ledens längd:
22 kilometer - östra delen är 13 kilometer och den västra 9 kilometer.

Följ blå ledmarkering.


Terräng och underlag:
Längs Höjdarnas höjdarled bjuds du på kuperad terräng med vackra utsikter från åsarna i öst och väst, där du med fördel förlägger dina fikapauser. Leden går mestadels på stigar och mindre vägar. Naturen är omväxlande med vidsträckta ängsmarker och hagar med betande får, bokskogsklädda raviner och gläntor. Stättor förekommer.


Start och mål: Boketorp

Östra delen: Från Boketorp börjar du gå söderut igenom den gamla hantverksbyn Broslätt.
Västra delen: Från Boketorp går du genom slottets park och trädgård och fortsätter norrut mot Guldkusten och Finjasjön.


Vad finns att se och göra?

Östra delen börjar vid den gamla hantverksbyn Broslätt och fortsätter upp längs ravinen till Hammarmölledamm. Brönnestadsån, som makligt ringlar sig fram genom landskapet för dig vidare till Brönnestad, där det finns möjligheter till turridning på islandshäst och du kan övernatta här på mysigt B & B eller vandrarhem. På väg uppför Göingeåsen passerar du Posta-Nillas stuga, som är flyttad hit från sin ursprungsplats, och Bergrummet från Kalla kriget. Vid Lägerplats Göingeåsen finns både vindskydd, toalett och grillplats om du vill stanna över natten. På vägen mot slottet passerar du genom Tormestorps by innan du når Äspehöjden med ett vidsträckt och vackert hedlandskap.


Västra delen av Höjdarnas höjdarled börjar vid borggården och Orangeriet på slottet. Du kommer efter några kilometer till Guldkusten med en promenad längs sjökanten. Strax går det uppför mot de fina utsikterna vid Dalleröds klack och Hovdala Trädhus. Här finns lägerplatsen "Mellan skymning och gryning" med de tre arkitektritade vindskydden Birk, Birka och Ronja för dig som vill ha en bokad övernattningsplats. Missa inte avstickaren upp mot Dansbanan och sista fikabordet innan du kommer fram till Tullkvarn och Boketorp. Njut av den fina utsikten över slottsområdet och Äspehöjden härifrån. Turen avslutas vid resterna av möllan med forsande bäckvatten från utsiktsbron.


Hämta gpx-fil med Höjdarnas höjdarled Öppnas i nytt fönster.


En mamma med barn fikar på trädäcket invid Hovdala trädhus med utsikt över delar av naturområdet.

Skön fikastund i solen på plattformen invid Hovdala Trädhus. Foto: Johan Funke

Jakten på Gullspira - smalare stigar och vildare natur


Ledens längd:

21 kilometer - östra delen är 9 kilometer och den västra 12 kilometer.

Följ vit ledmarkering.


Terräng och underlag:

Namnet på leden för tankarna till fabeln om getkillingen som rymde, gick på upptäcktsfärd, kom vilse men som lyckligt kom hem igen många upplevelser rikare. Du som vandrare i Gullspiras skogar kommer också tillbaka hem med nya intryck. Här krävs en uppmärksam och aktiv vandrare då leden bjuder på närkontakt med orörd natur och kuperad terräng. Du kliver ut i en spännande naturskog med mindre stigar och följer spänger över fuktiga mossar, gläntor och kärr. Det är kuperat emellanåt så var beredd på fin pulshöjande träning. Stättor förekommer.


Start och mål: Boketorp

Östra delen: Från Boketorp går du söderut längs den gamla hantverksbyn Broslätt.

Västra delen: Från Boketorp går du en kort sträcka norrut mot slottet men efter första bron vid ridbanan viker du av till vänster. Fortsätt uppför backarna mot Trädhuset.


Vad finns att se och göra?

Längs östra delen passerar du vackra Skogdamm och Biblioteksruinen. På bergsknallen ovanför Hammarmölledamm passar det utmärkt med en fikapaus. Stigen fortsätter förbi bäckravinen vid Hennes Nåds hälsobringande källa. Mot slutet av leden bjuds du på en härlig utsikt över landskapet från Äspehöjden.


Västra leden börjar med högre höjder och fina panoramautsikter vid såväl Hovdala Trädhus som Dalleröds klack. I fjärran anar du kanske en havsörn? Invid Trädhuset hittar du tre arkitektritade, bokningsbara vindskydd. Passa på att kombinera din vandring med en annorlunda övernattning.


Håll utkik efter vulkanresterna i markerna väster om Trädhuset. Vid Glada Geten Gårdsmejeri bor geten Gullspira, kan du upptäcka henne? Efter någon kilometer når du mossen med en spång ut över de våta partierna. Du når ett kombinerat fikabord/viloplats där du kan koppla av en stund, kanske yoga? Njut och känn lugnet och tystnaden bland ängs- och tuvull. Längs vägen tillbaka mot forsande bäcken vid Tullkvarn och slottet kanske du får se en skymt av ”Skogens konung”?


Hämta gpx-fil med Jakten på Gullspira-leden Öppnas i nytt fönster.

 

Hikers in front of Hovdala Castle (Hovdala slott), Hässleholms kommun, Skåne

Orangeriet, Hovdala slott. Foto: LWimages

I Posta-Nillas spår - från staden till slottet


Ledens längd:

26 kilometer - både den östra och den västra delen är 13 kilometer vardera.

Följ röd ledmarkering.


Terräng och underlag:

Från centrum av Hässleholm tar du dig enkelt ut i naturen på lättvandrade vägar och stigar till en början. När du passerat Magle våtmark, strax söder om staden, blir det pulshöjande vandring på vägar och stigar längs Göingeåsens sluttningar. Den västra delen går mestadels i jämnare terräng och bitvis nära bebyggelse. Mellan Lörupsbackarna och Trädhuset och vidare längs Finjasjön förekommer vandring i hagmark och på mindre stigar och ojämnt underlag. Stättor förekommer.


Start och mål: Centralstationen i Hässleholm eller Boketorp.

Kliv av tåget, snöra på vandringsskorna och börja gå. Du hittar ledmarkeringar på båda sidor av stationsområdet.

Du startar och slutar inne i staden alternativt vid Boketorp, nära slottet.


Vad finns att se och göra?

Följ postbudet Posta-Nillas väg från staden ut till natursköna vyer och fridfullhet. Du passerar flertalet byggnader som haft betydelse genom stadens drygt 100-åriga historia. Hässleholm grundades 1914, men stadens historia började på 1860-talet som en järnvägsknut längs södra stambanan, med bara några få hus på en ljunghed.


Nilla Jönsdotter, även kallad ”Posta-Nilla”, arbetade vid Hovdala ca 50 år från 1850-talet och framåt. Hon gick med posten 4 mil till Kristianstad, två gånger i veckan, och tillbaka hem nästa dag. Man uppskattar att hon under årens lopp gick drygt fyra gånger jordens omkrets vilket motsvarar ungefär 17.856 mil.


På stigar vandrar du till Magle våtmark som är ett eldorado för fågelskådare, blomsterälskare och flanörer. Du kommer till Trolldammarna - en skön oas passande för dagens första fika. Längs Göingeåsen bjuds du på en del uppförslut men i gengäld får du på ett flertal platser en härlig utsikt över Hovdalafältet och Finjasjön innan du når Hovdala slott.


På väg tillbaka till staden längs västra leden, går du förbi platsen där Posta-Nilla en gång bodde, strax innan vattenfallet vid Tullkvarn. Mot Hovdala Trädhus vandrar du sen i blommande hagmarkslandskap med betande kor. Vid lägerplatsen "Mellan skymning och gryning" får du fin utsikt över Finjasjön och delar av naturområdet. Här finns Birk, Birka ioch Ronja - tre unika och arkitektritade vindskydd där du kan tillbringa natten i rofylld miljö. Glöm inte att förboka din sängplats!

Härifrån går du sedan genom vitsippsskogar nära Finjasjön norrut mot Hässleholmsgården, som har anor från medeltiden och som har gett staden sitt namn. Idag är gården vandrarhem, motionscentral och populär mötesplats för evenemang. Här finns också övernattningsmöjligheter i vindskydd.


Hämta gpx-fil med Posta-Nilla-leden Öppnas i nytt fönster.

 

Summer sunset campfire at Slingra sig - Finjasjön, Hässleholms kommun, Skåne Slingra sig - Finjasjön Summer sunset campfire at Slingra sig - Finjasjön, Hässleholms kommun, Skåne

Grillplatsen vid Slingra Dig. Foto: LWimages


Finjasjöleden - i låglänt terräng runt sjön


Ledens längd:

20 kilometer. Följ rosa ledmarkering.


Terräng och underlag:

Finjasjöleden följer stigar och mindre vägar, ibland genom bebyggelse och mestadels genom låglänt och lättvandrad terräng. Stättor förekommer.


Start och mål:

Vid Björkviken, Mölleröd eller Guldkusten kan du enkelt parkera och det är nära toalett (ej vid Guldkusten), rastbord och eldstad. Du kan också börja vid Hässleholmsgården där det finns vindskydd, toalett, dricksvatten och duschmöjligheter. Från Hässleholms-gården är det cirka 5 kilometer till Mölleröd och cirka 3 kilometer till Sjörröd.


Vad finns att se och göra?

Finjasjöleden passerar genom strandskogar, förbi bad- och båtplatser och går emellanåt nära bebyggelse. Du är aldrig långt ifrån sjön och du bjuds på trevliga utblickar över vattnet med jämna mellanrum. En varm sommardag finns flera badplatser för ett dopp i sjön att välja på.


Vid norra delen av Finjasjön möter du "Europas regnskog" vid Sveriges längsta alsumpspång, Sveriges äldsta boplats och den arkitektritade fågelplattformen Slingra dig med grillplats. Med kikarens hjälp kan du se några av de vadarfåglar och andra arter som trivs här, såsom t ex storspov, enkelbeckasin, rödbena och tofsvipa. Gör en avstickare till Mölleröds borgruin med nyligen restaurerad vallgrav.


Invid leden ligger Skyrup Golf & Hotell där du kan njuta av en god lunch och övernatta. Vill du hellre stanna över natten i naturen finns de unika och arkitektritade vindskydden på lägerplatsen "Mellan skymning och gryning" invid Trädhuset med utsikt över sjön och delar av naturområdet.


Gör en avstickare till Hovdala slott och ta del av slottets 500-åriga historia med en guidad tur eller annat spännande ur programmet som erbjuds under säsong. Njut av park och trädgård som är öppna året runt. Följ någon av lederna I Posta-Nillas spår eller Hovdalaleden från Guldkusten alternativt Hovdalaleden eller Höjdarnas höjdarled från Solhem. Efter några kilometer når du slottet.


Hämta gpx-fil med Finjasjöleden Öppnas i nytt fönster.

 

Två gråsvarta får i hage

Det finns många betande får i hagarna på Hovdala Vandringscentrum. Foto: Marie Grönvold

Kortare strövtåg & promenader

Dammslingan i skön bokskog


Ledens längd:

4 kilometer. Följ gul ledmarkering.


Terräng och underlag:

Längs Hammarmölledamm är underlaget ojämnt med inslag av rötter och stenar. Bitvis kuperad terräng.


Start och mål:

Boketorp söder om slottet alternativt Biblioteksruinen.


Vad finns att se och göra?

Upplev kulturmiljön kring Broslätt som en gång var Hovdalas hantverkarby. Slingan fortsätter längs ravinen upp till Hammarmölledamm som gett slingan sitt namn. Du passerar Biblioteksruinen som är resterna av Michael Ehrenborgs påbörjade ”eremitage” och bibliotek, hans tilltänkta plats för avskildhet. Längs vägen finns en del sköna platser att välja mellan för en avkopplande stund med fikakorgen.


Upptäck Alslingan - Sveriges längsta spång (observera! slingan är inte tillgänglig just nu!)


Ledens längd:

6 kilometer. Följ röd ledmarkering.

Alslingan är en del av Finjasjöleden och Hovdalaleden och följer rosa respektive orange ledmarkeringar.


Terräng och underlag:

Lättvandrad terräng och mestadels slät mark.


Start och mål:

Parkeringen närmast Slingra Dig.


Vad finns att se och göra?

Gå torrskodd genom ”Europas regnskog” på Sveriges längsta spång genom alsumpskog, 1,6 kilometer. Alsumpskog är en artrik och mycket blöt skogstyp som annars är svårtillgänglig för besökare. Du passerar platsen för Sveriges äldsta boplats där 14.000 år gamla flintföremål har hittats. På småvägar tar du dig från medeltidens Finja kyrka till nutidens återskapade strandängar.


Hundslingan

 

Ledens längd:

6 kilometer. Ljusgrön ledmarkering.

 

Terräng och underlag:

Lättvandrad terräng längs både stigar och lite större grusvägar. En lång pulshöjande backe från sjökanten västerut.

 

Start och mål:

Guldkusten invid Hundhägnet.

 

Vad finns att se och göra?

Ta med din hund på en lekfull promenad och träna efter de naturliga inslag som platsen erbjuder. Hundslingan följer delar av Finjasjöleden och går genom Dalleröds ädellövsskog. Tänk på att hålla din hund kopplad och respektera andra vandrare. Vid starten av Hundslingan invid Guldkusten finns en större inhägnad för hundens lekfulla aktiviteter och kontakt med andra hundar.


Motionsspår i närheten

Vid Hässleholmsgården och i Tormestorp finns fina motionsslingor, delvis i bokskog, för promenader och konditionsträning. I Tormestorp är slingan på 1,8 kilometer elbelyst och i kuperad terräng.


Slingorna på Hässleholmsgården förbinder staden med lederna runt Finjasjön och på Hovdala. Här finns vindskydd och en motionscentral med dusch, bastu och toalett. Välj mellan 2,5 / 5,5 eller 10 kilometer. De två korta slingorna har elbelysning.



Hitta ut i naturen till alsumpskogen längs Alslingan på Hovdala Vandringscentrum.

Alslingan, Hovdala vandringscentrum. Foto: Johan Funke

 


Dela sidans innhåll:

Kontakt

Hässleholms kommun

Kultur- och fritidsförvaltningen

Hovdala slott

281 80 Hässleholm

Telefon: 0451-26 68 00


Fler kontaktuppgifter

Epost:

Hitta hit

Följ oss

Facebook
Instagram ikon, klicka för att komma till Instagram.
Hässleholms Kommun