Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

|

Svenska
English
Hovdala Slott

Hovdala slott

Vandring

foto: inPhokus by Funke

foto: inPhokus by Funke

Kortare strövtåg & promenader

Dammslingan 2,9 km

Promenaden tar dig genom fjärilsmarker och bokskogar, längs stigar och broar vid Hammarmölle damm. Upplev kulturmiljön kring Broslätt - en gång hantverksby till Hovdala.

 

Ledfärgen är gul.

Caspers slinga 4,2 km

Godsherre Ehrenborgs son Casper har gett namn åt slingan som går längs stigar över bokskogsbackar med vatten och du kan även under vissa delar av året se och höra brusande vattenfall. Slingan bjuder även på vacker utsikt över Finjasjöns dalgång. Du passerar Biblioteksruinen, resterna av hantverksbyn Broslätt och svinhagen Trinta lycka.

 

Ledfärgen är blå.

Alslingan 6 km

Vid Finjasjöns kant utgörs Alslingan av två sträckor längs Finjasjöleden. Den norra delen går genom Finja kyrkby medan den södra delen går genom en av Skånes största alsumpskogar. Alsumpskog, som ibland kallas ”Europas regnskog”, är en artrik, mycket blöt skogstyp som normalt är svårtillgänglig för besökande. Därför har 1,6 km spång byggts, vilken är landets längsta genom denna typ av miljö.

Motionsslingor vid Hässleholmsgården 2,5 (belyst) / 5,5 km / 10 km

Från Hässleholmsgården utgår motionsspår på 2.5 km (belyst), 5.5 km samt ett nytt 10 km spår. Kuperad terräng i blandskog. Viss sträckning sammanfaller med Skåneleden. Yttersta delen passerar Garnisonsområdet. Området lämpar sig också som strövområde. Slingan är avståndsmärkta var 500 m.

 

Här får du en översiktskarta för motionsslingorna vid Hässleholmsgårdenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

foto: inPhokus by Funke

foto: Marie Kåberg

foto: Marie Kåberg

Vandringsleder

Lederna Höjdarnas Höjdarled och Jakten på Gullspira är utformade som åttor, där varje ring i åttan är lämplig som en halvdagsvandring med Hovdala slott i mitten som ett nav. Tillsammans med Finjasjöleden och I Posta-Nillas spår kommer de under 2017/2018 att utgöra Hovdalaleden på totalt 55 km - en tänkt certifierad vandringsled enligt Leading Quality Trail.

 

Hela ledsystemet har byggts under de senaste två åren och vissa delar är ännu inte inventerade ute i fält. Framförallt är det omdragningar i höjd med Skyrup Golf & Hotell längs Finjasjöleden och I Posta-Nillas spår, som inte är uppdaterat i den nuvarande vandringskartan (som du hämtar i tryckt format inne på t ex turistbyrån eller laddar ner digitalt längst ner på den här sidan). I naturen följer du färgmarkeringarna för varje led enligt nedan. Ny vandringskarta kommer att vara klar till säsongen 2018.

 

De flesta av lederna går eller startar i Hovdala slotts närhet. Under slottets öppettider finns det där tillgång till toaletter, vatten och mat på Hovdala slottsrestaurang och Fröknarnas cafélänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Du kan med fördel ta tåget till Hässleholm och påbörja din vandring direkt på I Posta-Nillas spår, som tar dig till Hovdala slott. Efter ett par kilometer från stadens centrum och Hässleholm C är du ute i vild natur, antingen via Hässleholmsgården och naturen kring Finjasjön alternativt Magle våtmark och Göingeåsens spännande kuperade landskap.


Höjdarnas Höjdarled 22 km, västra delen 9 km och östra delen 13 km

Höjdarnas höjdarled har fått sitt namn efter just den backiga terrängen och anses därför vara mer pulshöjande och tuffare. I gengäld bjuds man från åsarna både i öst och väst på flera vackra panoramavyer över Finjasjön och de vidsträckta ängsmarkerna och hagarna med betande får. Leden går mestadels på stigar och mindre vägar. Naturen är omväxlande med öppna fält, bokskogsklädda raviner och gläntor. Emellanåt slår du följe med en sjökant eller ett porlande vattendrag. Du passerar bergrummet från Kalla kriget och skogarna runtom anses vara ett av Sveriges artrikaste fladdermusområde. Hela 16 olika arter av totalt 19 finns här omkring.


Ledfärgen är blå.


Jakten på Gullspira 21 km, västra delen 12 km och östra delen 9 km

Namnet på leden för tankarna till getkillingen som rymde för att gå på upptäcktsfärd, men som lyckligt kom hem igen flera upplevelser rikare. Förhoppningen är att du som vandrare i Gullspiras skogar ska komma tillbaka hem med många nya intryck. Här krävs en uppmärksam och aktiv vandrare då leden bjuder på närkontakt med den lite vildare och mer orörda naturen. Du kliver ut i naturskog och följer spänger över fuktiga mossar och myrar. Leden passerar bäckraviner och rester från Hennes nåds hälsobringande källa. Håll utkik efter vulkanrester och Biblioteksruinen. Vid Glada Geten Gårdsmejerilänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du fika och inhandla närproducerade godsaker. Och det finns just en get på gården som heter Gullspira.


Ledfärgen är vit.

Finjasjöleden 18 km

Finjasjöleden är idag en del av Skåneleden och följer stigar och mindre vägar genom rika strandskogar, förbi bad- och båtplatser och vidare upp genom byar. Under din vandring är du aldrig långt från sjön. Norr om sjön hittar du Sveriges längsta alsumpspång och fågelplattformen Slingra dig med grillplats. Du passerar även Mölleröds borgruin och Hovdala Trädhusöppnas i nytt fönster. Direkt invid leden ligger Skyrup Golf & Hotelllänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster där du kan övernatta eller få en bit mat. Vissa ledsträckor är lättframkomliga och lämpliga för vandrare med barnvagn eller rullstol med hjälpare.

 

Ledfärgen är rosa.

I Posta-Nillas spår 26 km, västra delen 13 km och östra delen 13 km

Från centrum i Hässleholm tar du dig enkelt ut i naturen. Den kommer att följa stigar och mindre vägar från Hässleholm och bjuder till stor del på enkel vandring. Den östra delen längs Göingeåsen ner till Hovdala slott innehåller en del uppförsbackar. I gengäld får man fler platser en fantastisk utsikt över Finjasjön och Hovdalafältet. Leden har blivit markerad i fält under sensommaren 2017 men är dock inte inventerad. Förbättringar och förtydliganden kan komma att göras under hösten.

 

Nilla Jönsdotter även kallad ”Posta-Nilla”. Hon arbetade vid Hovdala på 1800-talet och två gånger i veckan gick hon 4 mil med posten till Kristianstad och tillbaka nästa dag.


Ledfärgen är röd.


Broschyr med karta

Läs mer om vandringslederna i broschyren Hovdala Naturområde & Vandringscentrum som du kan ladda hem här:

BroschyrenPDF Nya vandringskartan över Hovdala Naturområde & Vandringscentrum

 

BroschyrenPDF Hovdala & Mölleröd Naturområde

Dela sidans innhåll:

Kontakt

Hässleholms kommun

Kulturförvaltningen

Hovdala slott

281 80 Hässleholm

Telefon: 0451-183 70


Fler kontaktuppgifter

Epost:

Hitta hit

Hovdala slott
Pl 6223
281 92 Hässleholm

Karta »länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Följ oss

Facebook
Instagram ikon, klicka för att komma till Instagram.
Hässleholms Kommun